Sentències d'interés en l'àmbit laboral

Vegeu algunes sentències d'interès aparegudes recentment.

Sentències d'interés en l'àmbit laboral

Consultes d´infermeria

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc [TSJ País Basc 08-04-2025] ha determinat que, si un conveni col·lectiu atorga un permís retribuït per acudir a serveis mèdics, aquest inclou tant les consultes mèdiques com les d'infermeria. Això és degut al fet que:

  • Avui dia moltes atencions mèdiques les fa el personal d'infermeria. De fet, els serveis mèdics que es presten als centres de salut abasten tant consultes mèdiques com consultes d'infermeria.
  • La finalitat del permís és protegir la integritat física i la salut dels treballadors, i la inclusió dels serveis d'infermeria als serveis mèdics és crucial.
  • A més, al tenor literal d'aquesta norma, no és contrari a incloure dins dels “serveis mèdics” –expressat en plural– els serveis d'infermeria.

Acord de lactància acumulada

L'Audiència Nacional [AN 04-04-2025] ha confirmat que, encara que la necessitat d'acord entre empresa i treballador per acumular el permís de lactància en jornades completes ha estat eliminada legalment, gaudir de les millores introduïdes per un conveni col·lectiu sí que pot requerir acord.

En aquest cas, el conveni col·lectiu ampliava el període del permís de lactància fins als 12 mesos del fill (la llei el reconeix fins als 9 mesos) i permetia la reducció de la jornada en una hora. En haver-se eliminat la necessitat d'acord per a l'acumulació del permís en dies complets, els sindicats van considerar que aquest dret s'havia d'aplicar automàticament fins als 12 mesos del fill. Tot i això, la sentència no els dóna la raó i conclou que l'acumulació corresponent al període comprès entre els 9 i els 12 mesos del fill sí que s'ha d'acordar, segons el que disposa el conveni.

Email i número personal

Els sindicats van presentar una demanda perquè l'acord de teletreball d'una empresa contenia, entre d'altres, una clàusula que obligava els empleats que teletreballessin a facilitar el correu electrònic i el número de telèfon personal. Doncs bé, els tribunals han desestimat aquesta pretensió pels motius següents [TS 02-04-2025]:

  • La clàusula establia que els empleats quedaven obligats a facilitar aquestes dades només per si fos necessari contactar-hi per urgències del servei. I, encara que l'empresa no pot exigir al treballador la utilització dels seus dispositius propis per al desenvolupament del teletreball, sí que pot sol·licitar les dades de contacte per a urgències.
  • A més, l'empresa ha de garantir al treballador l'atenció necessària en cas de dificultats tècniques.

 

 

 

Newsletter

Newsletter d'Actualitat

Subscrigui's a nostra newsletters

subscriviu-vos aquí